AZ EMBER...


Polcz AlaineTeljes lényeddel

Polcz Alaine (Pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítója)  a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. Írásaival tudatosan dolgozta fel újra és újra a vele történteket, s tette ezt úgy, hogy finoman kézen fogva tanítja meg olvasóját élni, túlélni s meghalni. A felolvasószínházi est pont erre az attitűdre szeretne koncentrálni, s lépésről lépésre koncentráltan vezetni a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit, nevezzük „élettechnikának”, amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk. Bármennyire is sötét témának gondoljuk az emberi bukást, szenvedést, a halált és a gyászt, Polcz Alaine nagyon fontos dologra világít rá. Mégpedig arra, hogy minden az emberért van. Minden azért történik velünk, hogy többek lehessünk, és valami jobb felé mehessünk.

Inspiráló, erőt adó, példamutató életút az övé. Aki olvassa a könyveit, úgy érezheti rálelt egy forrásra, amelyből saját életéhez energiához juthat. Műveibe újra és újra bele kell néznünk, hogy megújult erővel vághassunk neki életünk naponta adódó új kihívásainak.

A teljes lényeddel című színházi est Polcz Alaine egész életén kísérli meg a hallgatóságot végig vezetni. Egészen fiatal korától az utolsó napokig.

Polcz Alaine fáradhatatlanul tette fel kérdéseit a világ legegyszerűbb és legbonyolultabb kérdéseire, amiket szinte mindenki feltesz az életben, tekintet nélkül nemre, nemzetiségre, korra.  Jelentős különbség az ő esetében az, hogy ezekre a kérdésekre a legtöbbször válaszokat is talált. Életművének megismerésével az olvasó és hallgatóközönség utakat fedez fel, reményt, vigaszt, erőt  és megoldásokat kap saját életének tekintetében.
Ebben a korban, ahol minden bizonytalan, egyre zavartabbak az emberek a hit és az élet majd minden kérdésében Polcz Alaine, ha figyelemmel és nyitottsággal hallgatjuk, rendet teremt a rendetlenségben. Különleges gondolkodásmódja egészen forradalmi volt,  aminek alapját az a felismerés adja, hogy minden tragédiát és veszteséget képes az ember maga javára fordítani. Kikezdhetetlen őszinteséggel tárja fel saját életének minden fájdalmas epizódját úgy, ahogy az ember csak a legjobb barátaival beszél. Ezáltal aki olvassa, hallgatja Polcz Alaint, közeli barátnak érezheti, és a „nem vagy egyedül a fájdalmaddal” érzés mindenkinek biztos támaszt adhat.

Polcz Alaine közösséget képes kovácsolni, aminek a közös nevezője nem más, mint a közös emberi sors. Emberek vagyunk, és itt kell tudnunk boldogulni. És ehhez Polcz Alaine minden segítséget meg is ad.

A Pocz Alaine szakmai program megvalósulását 2017.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.



Elindultam szép hazámból….
(Randevú Bartókkal)
 
Bartók BélaBartók Béla, szül. Bartók Béla Viktor János (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, 1945. szeptember 26.) magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.
Halála után Bartók Béla iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, és életművét minden irányból igyekeztek megvilágítani.

Az Elindultam szép hazámból… című színházi est is erre tesz kísérletet, olyan formában, melyben Bartók életét még nem dolgozták fel. Ez a forma a monodráma. Az előadás szövege nagyban támaszkodik Bartók kiterjedt családi levelezésére, naplójegyzeteire, zenei tanulmányaira, melyek reményeink szerint lehetővé teszik, hogy az eddig ismert Bartók-kép után kirajzolódhasson egy eddig ismeretlen Bartók, aki ugyanúgy esendő és hétköznapi ember volt, mint mindnyájan.

Életművében a népdalgyűjtés és a különböző népek „testvérré válásának eszméje” különös jelentőséggel bír, ami napjainkban újra égetően aktuális lett.

„Az én igazi vezéreszmém, amelynek, mióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!” 
A történelmi események folyamatosan hatással voltak Bartók életére. Mind az első világháború kitörése, majd Magyarország veresége, mind a Tanácsköztársaság is megjelent az alkotó és művész Bartók mindennapjaiban. 1920 elején kivándorlási terveket fontolgatott, de végül a maradás mellett döntött.

1938 - Anschluss. Az emigráció gondolata újra felmerült Bartókban, ezért kéziratait Svájcba menekítette, ill. kilépett az osztrák zeneszerzői egyesületből. 1938-tól kezdődően, a nemzetiszocializmus európai és magyar felerősödésével párhuzamosan erősödött fel benne ismét a kivándorlás gondolata. 1939 decemberében meghalt édesanyja, akivel mindaddig nagyon szoros kapcsolatban volt, így 1940 tavaszán, amerikai hangversenykörútján végleg elhatározta, hogy emigrál.

A visszaemlékezésekből és a pszichológiai tanulmányokból ma már tudjuk, hogy Bartók igen zárkózott, hallgatag ember volt, aki nem sokat árult el magáról. Családi levelezése ebbe a rejtett világba enged bepillantást.

Az Elindultam szép hazámból… című est az első zenei lépésektől egészen a világhírnévig és az 1940-ben bekövetkezett emigrációig kíséri Bartókot.
 

A Bartók Béla szakmai program megvalósulását 2017.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 
Elindultam szép hazámból... (Családi levelekből és naplókból írta B. Török Fruzsina)
Teljes lényeddel (Polcz Alaine köteteiből szerkesztette: B. Török Fruzsina)

Közreműködök:
Gubás Gabi színművésznő
Szirtes Balázs színművész


Az előadás időpontja:
2017. október 28. szombat, 15.00 óra

Helyszín:
Játékszín, Bock Színpad
VI. kerület Jókai utca 21.


Jegyár egységesen 1500 forint

LEÍRÁS


IDŐPONTOK ÉS JEGYRENDELÉS


TOVÁBBI DARABOK

EZ AZ ELŐADÁS MÉG ÉRDEKELHET


 VIRÁGOT ALGERNONNAK

Daniel Keyes

VIRÁGOT ALGERNONNAK