Székely Csaba: BÁNYAVIRÁG - a trilógia első része


Iván LÁSZLÓ ZSOLT
Csillag Mihály STOHL ANDRÁS
Ilonka BOZÓ ANDREA
Illés SZARVAS JÓZSEF
Irma, a felesége SÖPTEI ANDREA
Furulyás KERÉNYI RÓBERT

Díszlet- jelmeztervező: BARTHA JÓZSEF
Dramaturg: KESZTHELYI KINGA, PERCZEL ENIKŐ
Ügyelő: KABÓDI SZILVIA
Súgó: DOBOS ERIKA, SAJBEN ANITA
Rendezőasszisztens: TÜŰ ZSÓFIA, PETYI JÁNOS

Rendező: SEBESTYÉN ABA

LEÍRÁS


Az erdélyi bányászfalvakban a bányák kényszerű bezárása miatt megnőtt a munkanélküliség. A mélyszegénység és kilátástalanság sok férfit kerget az öngyilkosságba vagy az alkoholizmusba. De mégis, az élet makacsul felüti a fejét.
Vajda Iván, a darab főszereplője a bánya bezárása óta munkanélküli. Haldokló apjával él együtt, két éve gondozza kényszerűségből, és tűri parancsolgatását. A ház gyakori vendége a csehovi orvosfigura, Csillag Mihály, aki biztosabb kézzel markolja a pálinkásüveget, mint a sztetoszkópot.
A városból érkezett Ilonka, Iván féltestvére, errefele rég nem látott energiát és életörömet csempész a ház életébe. Jöttétől az itteniek furcsa módon összezavarodnak, a kapcsolatok még zűrzavarosabbá válnak. Képes-e  olyasvalaki javítani egy kis közösség sorsán, aki tele van életigenléssel, szerelemmel? Van-e kitörési lehetőség, vagy a problémák megoldására marad a kötél, ami nehéz örökségként száll nemzedékről nemzedékre?
 
A Bányavirág egy drámatrilógia első része. A trilógia további részei: Bányavakság, valamint Bányavíz.
Székely Csaba fekete humorral átszőtt drámáját a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közös produkcióként tűzte elsőként műsorra, az ő budapesti vendégjátékuk után kérte fel a Nemzeti Színház Sebestyén Abát, az ősbemutatót jegyző fiatal rendezőt, hogy ezúttal a Nemzeti Színház színészeivel állítsa színpadra a művet.
 
Székely Csaba egy fiatal erdélyi írógeneráció üstököse, aki születésénél, neveltetésénél fogva magában hordozza Erdély szellemiségét, mégis kritikus szemmel tudja szemlélni környezetét. Szereplői felett nem ítélkezik, végtelen szeretettel formálja meg őket és tehetetlen aggódással szemléli vergődésüket.
A marosvásárhelyi előadás a 2011/2012-es évadban elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásnak járó fődíját. A Bányavíz pedig az Örkény István Színház drámapályázatán 2012-ben első díjat nyert. Nemrégiben Székely Csaba a BBC Audio Drama Awards versenyében a legjobb szövegkönyv kategóriájában nyert díjat Ízlik a banán, elvtársak? című rádiójátékáért, melyet 2009-ben már díjaztak, szintén a BBC által meghirdetett nemzetközi rádiójáték pályázaton.
Székely Csaba Bányavidék című drámakötete nemrégiben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. A drámatrilógia második része, a Bányavakság a Szkéné Színházban látható, Csizmadia Tibor rendezésében.

Eredeti bemutató: 2013. március 23. Nemzeti Színház 

Az előadás hossza
2 óra, szünet nélkül

JEGYÁRAK:                                    
földszint:
1-7. sor      3 900 Ft 
8-11. sor    3 400 Ft
12-13. sor  3 000 Ft
pótszék      1 900 Ft 
 
erkély:                                             
1. sor       3 900 Ft
2. sor       3 400 Ft
3-4. sor    2 600 Ft
5. pótsor  1 900 Ft
Az előadásról készült videó megtekintése.

IDŐPONTOK ÉS JEGYRENDELÉS


TOVÁBBI DARABOK

EZ AZ ELŐADÁS MÉG ÉRDEKELHET


 NYOLC NŐ - bűnügyi komédia

Robert Thomas

NYOLC NŐ - bűnügyi komédia