1. 30., azaz október 30., színházunk nyitásának és újranyitásának dátuma. 

10 év, 30 fotó címmel nyílt új időszaki kiállítás színházunkban!

A bérház, amely a Játékszínnek is az otthona, 1898-ban épült. Az alagsorában kialakított kocsiszín helyén 1912 október 30-án nyitott meg a Ferenczy Kabaré, amely három bemutató után be is zárt... A további kilenc év leforgása alatt aztán sorra nyíltak és zártak be a szórakoztató vállalkozások: itt működött a Pesti Kabaré, az Érdekes Kabaré, majd az Intim Kabaré, míg végre 1923. december 1-jén megnyílt a Terézkörúti Színpad. Igazgatója a legendás Salamon Béla volt. Ezen a színpadon jelent meg először Vadnai László feledhetetlen Hacsek és Sajó párosa, Komlós Vilmos és Herczeg Jenő alakításában, és itt konferált először Kellér Dezső is. A kabaré 15 éven át működött.

A Terézkörúti Színpad tündöklő időszakának végével, 1939-ben alakult meg a Kamara Varieté, amely 1951-től 54-ig Artista Varieté néven folytatta a működését, majd aztán visszakapta régi nevét. 1952-ben áttértek a nonstop műsorokra. 1959-ben a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat ismét átépíttette a színházat, mivel az artistaszámokhoz még nagyobb színpadra volt szükség. Ekkor készült el az új előcsarnok is, mely összeköti a Jókai utcát a Teréz körúttal. A Kamara Varieté műsora majdnem cirkuszi jellegű, olyan varieté volt, amely főleg artista számokat adott. Ezen kívül zenei és táncos produkciók, bohóctréfák, politikai strófák és minden elődsban egy-egy rövid bohózat is színesítette a kéthetenként változó műsort, míg szöveges része igyekezett szorosan kapcsolódni a politikai aktualitásokhoz. Az Artista Varieté mágnesként vonzotta a fiatal és kevéssé ismert humoristákat. Gálvölgyi János is itt debütált fiatalon, és a mai napig játszik ezen a színpadon. A Kamara Varieté színpadán rendre feltűnt egy-egy élvonalbeli színművész többek közt Bilicsi Tivadar, Gobbi Hilda, Kabos László, Rátonyi Róbert, Rózsahegyi Kálmán, Tolnay Klári, de a kor legnépszerűbb zenekarai és énekesnői is felléptek. 1977-ben a Kulturális Minisztérium határozata alapján mégis megszűnt.

A következő évben, 1978. október 4-én megnyílt a Játékszín! Elsősorban befogadószínházként működött, de saját produkciók is készültek. Az 1988-as felújítás során 93,5 négyzetméterrel növelték a színház alapterületét, ekkor nyílt lehetőség a büfé kialakítására. A társasházban megvásároltak két lakást is, ezekből lett a zsinórpadlás, valamint az emeleti irodahelyiségek. A színházat Giricz Mátyás után, 1982. decemberétől tíz éven át Berényi Gábor irányította, majd 1992-től Balázsovits Lajos lett a Játékszín igazgatója. 1999. április 1-től a Játékszín átalakult Játékszín Teréz körúti Színház Közhasznú Társasággá, majd 2012. július 30-án, az állami támogatások megvonásának következtében bezárt a színház.

2012. október 30-án magánszínházként nyitott meg ismét a nagy múltú színház, amelyet 2016 óta Bank Tamás igazgat. A 10. évforduló tiszteletére 30 előadásfotóból állítottuk össze a 10.30. című kiállítást.
Az elmúlt tíz esztendőben ezidáig közel 860.000 látogatót fogadtunk színháztermünkben. Magyarországon elsőként a Játékszín mutatott be színházi előadást a Fővárosi Törvényszéken (A vád tanúja, 2021), vidéki vendégjátékaink által pedig közel 200.000 nézőhöz, 65 városba vittük el produkcióinkat.
Az elmúlt tíz évben 42 bemutatót tartottunk. Rendezett a Játékszínben Szirtes Tamás, Pozsgai Zsolt, Korcsmáros György, Szilágyi Tibor, Háda János, Gálvölgyi János, Sebestyén Aba, Szente Vajk, Kapitány Iván, Sorin Militaru, Zsurzs Katalin, Böhm György, Horgas Ádám, Bagó Bertalan, Cseh Judit, Radó Denise, Tallós Rita, Szolnoki Tibor, Dicső Dániel, Czukor Balázs, Simon Kornél és Bereczki Zoltán. A színészi névsor nem kevésbé jelentős: a Játékszín a 2022/2023-as évadban nyolcvan színművész várja a közönséget 15 produkcióval.

Időszaki kiállításunk számos emlékezetes színpadi pillanatot elevenít fel, az elmúlt évek sikeres produkcióiból szemezgettünk. A képek nagy részét színházunk rezidens fotósa, Juhász G. Tamás készítette, a továbbiakat Dolnay-Sárdi Ágnes, Mohos Angéla, Schumy Csaba és Szalóky Béla fényképezte.

Látogassanak el hozzánk, tekintsék meg a kiállítást!

2012-2013.png

2021-2022.16.45.png