100. Legénybúcsú a Játékszínben

Századik előadásához érkezett a Legénybúcsú a Játékszínben. A jubileumot a március 24-i előadás után zárt körben ünnepeltük Bank Tamás igazgatóval a művészek és a szerző-rendező, Szente Vajk.

2019 májusában mutattuk be Szente Vajk komédiáját Nagy Sándor és a szerző főszereplésével. Azóta a Legénybúcsú a Játékszín legkeresettebb előadásai között tartja helyét.
Szente Vajk első alkotása a Játékszínben egy Rejtő-adaptáció, A szőke ciklon volt 2015-ben. Legénybúcsú című komédiájával ugyancsak a rejtői hagyományokat igyekszik ápolni, ezúttal Rejtő Jenő Herkules bonbon című írása előtt tisztelegve, azonban a klasszikus bohózat műfajának határait a végsőkig feszegetve, már-már paródiájaként, néhol túlzó fordulatokkal operál. A történet helyszíne egy szálloda, ahova két jóbarát érkezik egy laza éjszakára. A nősülés előtt álló Simon nem sejti, hogy barátja alaposan megkeveri a szálakat...
A szereposztás a kezdetektől változatlan, a színpadon Bálizs Anett, Szerednyey Béla, Csonka András, Kovács Gyopár, Barabás Kiss Zoltán, Dobos Judit, Lévay Viktória és Oláh Béla, valamint Suba Dávid.
„Szente Vajk a nézői visszajelzések alapján nálunk már bizonyította, hogy remekül bánik a műfajban rejlő lehetőségekkel" – mondta a bemutató előtt Bank Tamás. Az író-rendező azóta további két produkcióval: egy krimivel, és az unikális, néma Chaplin-adaptációval, a Nagyvárosi fényekkel gazdagította a színház repertoárját.
A Legénybúcsút ma már négy városban tartják műsoron. Látható Kaposváron, Nyíregyházán, és hamarosan bemutatják Pécsett. A négyes koprodukciónak köszönhetően a színészek a másik három színház előadásaiba is beállhatnak – a Játékszínében már két alkalommal láthatott a közönség vidéki színházban játszó vendégművészt.
„Nem a díjakért alkot az ember – ugyanakkor, ha van elismerés, ami igazán számít, az a közönség elismerése” – nyilatkozta 2021 decemberében Szente Vajk, miután átvette az Aranydió-díjat a Legénybúcsúért. A produkciót a teljes évadban műsoron tartja a Játékszín.