Január 14-én a Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartottuk a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.

A vád tanúja a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják – a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

„Agatha Christie pusztán néhány jelzővel elképesztő feszültséget képes teremteni – mondja Simon Kornél rendező. – Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Biztos vagyok benne, hogy ha azonos témában válogatás készülne a világ filmtörténetéből, akkor Billy Wilder alkotása az első tíz között szerepelne. Nekünk most ugyanez a fantasztikus alapanyag áll a rendelkezésünkre.”

A védő, SirWilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben. A rendező kiemelte, a legfajsúlyosabb szerep a védőé a produkcióban: az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

A Játékszín első Agatha Christie-bemutatója után pontosan hat évvel tűzi műsorra A vád tanúja című krimit. Az És már senki sem… 2014. februárjától része a repertoárnak. „A Játékszín profilja elsősorban a szórakoztatás. Kínálatunk magját vígjátékok alkotják, emellett azonban nagy sikerrel játszunk olyan filmadaptációkat is, amelyek nem feltétlenül tartoznak ebbe a műfajba. Színházunkhoz az idei évadban ismét neves színészek csatlakoztak – ezt a sort erősíti többek közt Kern András és Kocsis Dénes” – mondja a premier előtt Bank Tamás.

A vad tanuja_szere plők és alkotók.jpg

A vád tanúja bemutatóját február 8-án tartják. Színpadra lép még Bacsa Ildikó, Vadász Gábor,Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Nagy Johanna, Petyi János és Várnai Péter.
A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervező: Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

A vád tanúja eredetileg novellának íródott. Amerikában 1925-ben adták ki, Angliában 1933-ban. Nem sokkal ezután tévéfilm, később rádiójáték készült belőle, majd Peter Saunders producer győzködésére Agatha Christie tovább dolgozott a szövegen, és mindössze három hét alatt színpadra adaptálta azt. A színdarab 1953 októberében debütált Londonban. Az azonos című filmváltozat Marlene Dietrich és Charles Laughton főszereplésével 1957-ben készült el, a színpadi változatot Magyarországon 1987-ben mutatták be először.

A Játékszín szokásos, bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre. Az amerikai törvényhozás állandó és emblematikus szereplői a tárgyalótermi művészek – ennek mintájára készítenek rajzokat az intézmény hallgatói a produkció művészeiről a színpadi próbák alatt. Alkotásaikból február 6-án nyílik tárlat a Teréz körúti teátrumban.

A vad tanuja_sajtoesemeny  a Fővárosi Bíróságon.jpg

A vad tanuja_a Jatekszin  a Fovarosi Birosagon.jpg