2016/2017-ES ÉVADZÁRÓ


2017.07.10


99,2%-os kihasználtság mellett közel 130.000 nézőt fogadtunk a most záruló szezonban. Az évad legjobb színésznője Zsurzs Kati, legjobb színésze Vadász Gábor lett. A 2017/2018-as időszakra öt nagytermi premierrel készülünk, melyek közt egy ősbemutató is szerepel majd, a Bock Színpadon pedig folytatódnak rendhagyó színházi estéink.

Teátrumunkban 418 előadást tartottunk, melyből 381 saját és 37 befogadott produkció volt. Külső helyszínen 41 alkalommal játszottunk, a Bock Színpadon 9 rendhagyó színházi programmal vártuk közönségünket, a második játszóhelyünkként bejelentett MOM Kulturális Központban pedig öt előadást tartottunk.

Ötödik évadzáró társulati ülésünkön Bank Tamás igazgató átadta az évad legjobb színészének odaítélhető, 2012-ben alapított Kránitz Lajos-díjat. A 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának is emléket állító elismerést idén Zsurzs Kati és Vadász Gábor vehette át. Zsurzs Kati a Játékszín vezető színésznőinek egyike, hét produkcióban is játszik, többek közt az Acélmagnóliákban, vagy az Életrevalókban, emellett rendezője a Gombóc Artúr, a nagy utazó című mesemusicalnek. Bank Tamás kiemelte: „Idén a szélsőségeket díjaztuk. Zsurzs Kati egyike azoknak a kollégáinknak, akik a hátukon viszik ezt a színházat. Tudásának legjavát adja nekünk. A hála, amivel ezért tartozunk, kifejezhetetlen, a szobrocska ennek csak szimbóluma lehet. Másik díjazottunk, Vadász Gábor egyetlen produkcióért érdemel kitüntetést. Februárban debütált az Életrevalókban, amelyneki is köszönhetően, sok más színházat megelőzve, a közönségszavazatok alapján a népszerűségi lista első helyén áll.” A 33 éves színész a békéscsabai Jókai Színház művészeként számos szerepet alakított már sikerrel, a Játékszínben Hirtling István mellett játssza a másik főszerepet.

„Háttér nélkül nincs előtér” – mondta a 2009-ben elhunyt Kishonti Ildikó. Az emlékére alapított díjat minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan backstage-munkatársa kapja, aki jelentősen hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Petyi János univerzális színházi ember, egyes előadások rendezőasszisztense, ügyelője, sőt, gyakorta színpadi szereplőként is feltűnik.
A díjátadások után Bank Tamás bejelentette a Játékszín 2017/2018-as évadának bemutatóit. Az első premierünket októberben tartjuk. A 39 lépcsőfok című krimi-vígjátékot John Buchanregénye és Alfred Hitchcock filmje alapján Patrick Barlow írta, és Horgas Ádám rendezi. A legendás történet játékszíni változatának érdekessége, hogy az összes szerepet négy színész játssza, de csak egyikük formál meg egy karaktert; az egyetlen  színésznő három egymástól teljesen eltérő figurát jelenít meg, a többi huszonhat szerepet pedig mindössze két színész alakítja – ettől az eredeti kémtörténet bűnügyi komédiába fordul.

Az eastwicki boszorkányoksikere után Bagó Bertalan is ismét nálunk rendez. Jeff Baron Jó estét, Mr. Green! című művét állítja színpadra, az áprilisi bemutató egyik főszerepét Gálvölgyi János játssza. Szakonyi Károly Két nő és valakicímű színművétCseh Judit viszi színre. A titokzatos komédia, amellett, hogy színpadi ősbemutató, igazi jutalomjáték a színésznők számára. Tóth Enikő és Zsurzs Kati jelenléte átütő volt a mindössze egyszeri, Bock színpadi felolvasószínházi estén, amely igazi ovációval végződött. Ugyancsak kis pódiumunkról kerül nagyszínpadra Galceran Bankhitel című izgalmas remeke, szintén Cseh Judit rendezésében Baksa Imre és Lengyel Tamás játékával. Lengyel Tamás további produkciókban is látható a következő évadban. Bemutató vár Lévay Viktóriára, Nagy Sándorra, Szirtes Balázsra ésSzemenyei Jánosra is,a színház tervei szerint pedig egy Szirtes Tamás rendezte meglepetés-premierrel is készülünk, melynek bejelentése a jelenleg is zajló tárgyalások miatt később esedékes.

A Bock Színpad a jövő évadra is tartogat színházi csemegét. Hamlet, vagy amit akarhatok – ez a címe Baksa Imre és dr. Kállay Géza Shakespeare-kutató professzor sok-sok meglepetéssel, nevetéssel tűzdelt közös előadásának. A Hamlet tucatnyi szereplője egyetlen színész által életre keltve – és közben előkerülnek Shakespeare korának fogós kérdései, érdekességei. Az előadás az RS9 Színház Vallai Fesztiváljának nyertese.

A Játékszín 99,2%-os kihasználtság mellett működik. Küldetésünk a könnyed, mégis színvonalas szórakoztatás, repertoárunk magját a folyamatosan teltházat vonzó előadások adják. A most záruló évadban három produkció is elérkezett a 100. előadásához. Jubilált a Primadonnák, a Legyen a feleségem! és A hölgy fecseg és nyomoz – utóbbi a 105. után, Vári Éva visszavonulásával le is került a műsorról. A 2016/2017-es évadban a Játékszín bemutatta a Kölcsönlakás, az Életrevalók, Az eastwicki boszorkányok, és a Kellemes húsvéti ünnepeket! című darabokat.

A következő szezonban repertoáron marad az Acélmagnóliák, A szőke ciklon, Az eastwicki boszorkányok, Életrevalók, És már senki sem…, Hatan pizsamában, Jutalomjáték, Kellemes húsvéti ünnepeket!, Kölcsönlakás, Legyen a feleségem!, Nyolc nő, Primadonnák, Vidám kísértet, Virágot Algernonnak, Süsü, a sárkány kalandjai, Gombóc Artúr, a nagy utazó, és a népszerű Beugró.
Az évadszünetben sem pihen színházunk, augusztus közepéig hátravan még 7 tájelőadásunk a nyári sorozatból. A teljes évadban 20 városban 37 alkalommal játszottunk vidéki helyszíneken: a Játékszín produkcióit meghívta Hódmezővásárhely, Kecskemét, Százhalombatta, Szeged, Vecsés, Siófok, Dunaújváros, Miskolc, Nagykanizsa, Szolnok, Kaposvár, Jászberény, Debrecen, Kisvárda, Békéscsaba, Balatonföldvár, Szarvas, Tihany, Fertőrákos, Nyíregyháza. A következő előadás, a Nyolc nő, július 13-án Kaposváron lesz. A Játékszín részt vesz a nyárzáró nagy programokban, a Pozsonyi Pikniken és a Színházak éjszakáján is.
 

TOVÁBBI HÍREK


VÁRI ÉVA BÚCSÚT INT


2017.06.26

JUBILEUM EXTRÁKKAL


2017.06.18