Szente Vajk Legénybúcsú című vígjátékát május 4-én láthatja először a közönség.

A Legénybúcsú helyszíne egy szálloda, ahova két jóbarát érkezik egy laza éjszakára. A nősülés előtt álló Simon nem sejti, hogy barátja alaposan megkeveri a szálakat... Szente Vajk nemcsak szerzőként, rendezőként is jegyzi a produkciót. Első alkotása a Játékszínben egy Rejtő-adaptáció volt 2015-ben; A szőke ciklon a kezdetektől közönségsiker, nemrég lépte túl a 150. előadást.

Az alkotó Legénybúcsú című komédiájával ugyancsak a rejtői hagyományokat igyekszik ápolni, ezúttal Rejtő Jenő Herkules bonbon című írása előtt tisztelegve, azonban a klasszikus bohózat műfajának határait a végsőkig feszegetve, már-már paródiájaként néhol túlzó fordulatokkal operál. A közönséget a megszokottnál is több félreértés és még több átöltözés nevetteti majd.

A darabban Szente Vajk maga is színpadra lép, a további szerepeket pedig Nagy Sándor, Bálizs Anett, Szerednyey Béla, Csonka András, Kovács Gyopár, Barabás Kiss Zoltán, Dobos Judit, Lévay Viktória és Oláh Béla játssza.

„A mai magyar szórakoztató színpadi művek palettáján garantáltan új színfolt lesz ez a komédia – nyilatkozta Bank Tamás, a Játékszín igazgatója. – Szente Vajk a nézői visszajelzések alapján nálunk már bizonyította, hogy remekül bánik a műfajban rejlő lehetőségekkel.”

Bank Tamás rávilágított, a színházi szakma nem dúskál magyar kortárs vígjátékban. A Játékszín műsorszerkesztésekor fontos szempont, hogy mai szerzők művei is színre kerüljenek, s ez az előző évadokban bemutatott – Szakonyi Károly, Tasnádi István és Szervét Tibor – munkák után a 2018/2019-es szezonban sem maradt ki a koncepcióból.

„Rendezői szempontból a Legénybúcsú remek stílusgyakorlat – mondja Szente Vajk. – Közhelynek számít Karinthyt idézni, hogy humorban nem ismerek tréfát, ahogy a »szórakoztatás a legnehezebb műfaj« kiszólás is, de ezúttal valóban az a feladat, hogy a stílusosan létrehozzam ezt a farce-ot. Az előadás akkor fog jól működni, ha a magyar színházi hagyomány számára annyira természetes lélektani realizmus eszköztárát használjuk, és akkor lesz igazán vicces, ha a színészek komolyan játszanak.”

A produkció díszlettervezője, Kovács Yvette Alida klasszikus, elegáns térként ábrázolja a cselekménynek helyszínt adó szállodai szobát, amelyben néhány design-elem utal a földszinten működő kaszinóra. A jelmezeket ugyancsak ő tervezte, a napjainkban játszódó történethez mai öltözeteket állított össze.

A Legénybúcsú május 4-étől szerepel a Játékszín repertoárján.

/Játékszín-közlemény, 2019. március 24./