Kedves vendégeink!


Örömmel köszöntöm Önöket a Játékszín művészei és csapata nevében. A Játékszín mára Budapest egyik legnépszerűbb szórakoztató színházává vált. Mindössze hat év alatt több, mint félmillió néző csatlakozott hozzánk, pedig 2012-ben vezetőtársaimmal éppen hamvaiból élesztettük újjá ezt a színházat. Azóta közel kétezer előadást játszottunk a Teréz krt. 48-ban, ahol elsősorban a felhőtlen szórakozást keresik vendégeink. Színpadunkon olyan nagyszerű művészek szerepelnek, mint Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Szervét Tibor, Lengyel Tamás, Gáspár Sándor és Nagy Sándor, Pokorny Lia, Lévay Viktória, Zsurzs Kati és Tóth Enikő, de Hajdu Steve-en át Csonka Andrásig hosszasan sorolhatnám, ki mindenkinek köszönhetők sikereink. Műsorpalettánkon nagyrészt népszerű filmadaptációk, klasszikus komédiák és könnyed, zenés produkciók szerepelnek, de szolgálunk néhány mélyebb érzelmeket megmozgató történettel is.

A Játékszínben a szórakoztatás tradíció. 1898-ban épült a Nyugati pályaudvar elődje, az indítóház helyén az a 37 lakásos bérház, amelynek aljában garázst is kialakítottak. Ennek a kocsiszínnek a helyén nyílt meg 1912. október 30-án a Ferenczy Kabaré, amely mindössze három bemutató után be is zárt. A terem tulajdonosai a következő év novemberében Paulini Bélának adtak lehetőséget egy újabb színház megnyitására - ez lett a Pesti Kabaré, amely még rövidebb időt él meg: két hónapig létezett. 1916-ban Sziklay Kornél komikus színész vette át a helyet; áttörette a körúti falat és a színház főbejáratát áttette a Teréz körútra, azonnal nagyobb nyilvánosságot biztosítva az Érdekes Kabarénak, mely 1917 nyaráig működött... Az addig legsikeresebb igazgatónak Bella Andor bizonyult: 1917. szeptember 18-án nyitotta meg az Intim Kabarét, ezután csak 1923. december 1-én kapott újabb nevet a színház - megnyílt a Terézkörúti Színpad. Az igazgató a legendás Salamon Béla volt. Dévényi Frigyes tervei alapján megnagyobbították a színpadot és megszüntették a földszint oldalpáholyokat.

Ebben a színházban, ezen a színpadon jelent meg először Vadnai László feledhetetlen Hacsek és Sajó párosa, Komlós Vilmos és Herczeg Jenő alakításában, és itt konferált először Kellér Dezső is. A kabaré 15 éven át működött.1939-ben aztán megalakult a Kamara Varieté, amely 1951-54-ig Artista Varieté néven folytatta a működését, majd visszakapta régi nevét. 1959-ben a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat átépíttette a színházat, mivel az artistaszámokhoz még nagyobb színpadra volt szükség. Ekkor készült el az új előcsarnok is, mely összeköti a Jókai utcát a Teréz körúttal.

A Kamara Varieté 1977-ben bezárt, majd 1978. október 4-én megnyílt a Játékszín. Elsősorban befogadószínházként működött, de létrehoztak saját produkciókat is. Az első bemutató Shakespeare Hamlet című műve volt Kőváry Katalin átdolgozásában. 1988-ban teljes felújítást végeztek, összesen 93,5 négyzetméterrel növelve a színház alapterületét, ekkor nyílt lehetőség a büfé kialakítására. A társasházban megvásároltak két lakást is, ezekből alakították ki a zsinórpadlást, valamint az emeleti irodahelyiségeket. A színházat Giricz Mátyás után, 1982. decemberétől tíz éven át Berényi Gábor irányította, majd 1992-től Balázsovits Lajos lett a Játékszín igazgatója. 1999. április 1-től a Játékszín átalakult Játékszín Teréz körúti Színház Közhasznú Társasággá, majd 2012. július 30-án, az állami támogatások megvonásának következtében bezárt a színház.Mindössze három hónap múlva - a színházépület megnyitásának 100. évfordulóján - magánszínházként nyitottunk meg ismét. 2013 nyarán felújítottuk az előcsarnokot, létrehoztuk a Művészbejáró Club&Bistrót, amely már inkább a kávéházak, mintsem egy szokványos színházi büfé hangulatát idézi. Nem mellesleg itt kapott helyet a Bock Színpad, ahol gyakorta tartunk izgalmas esteket és felolvasószínházat, melyek kötetlen, intim hangulata még a színházi estéknél is bensőségesebb.

A Játékszín a kikapcsolódás színtere, ahova az ember mindig visszatér. A teátrumhoz tartozni indentitást jelent. A Teréz körúti közönség közösség. Összetartozik a színházzal. Összetartozunk...

Szeretettel várjuk Önöket hetedik évadunkban is!

img_1546_939-2.jpg

Bank Tamás

igazgató