Kedves Vendégeink!

Örömmel köszöntöm önöket a Játékszín művészei és csapata nevében.

Száznegyvenezer nézőnkkel, azaz önökkel, olyan közösséget alkotunk, amely a könnyedség mellett az igényességre is voksol, mi pedig ennek szellemében dolgozunk. Műsorpalettánkon megtalálják számos világhírű film színpadi változatát - ismert vagy ismerős történeteket, melyeket népszerű színészeink karnyújtásnyi távolságban elevenítenek fel egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtva. Filmadaptációink között a Nagyvárosi fények látvány- és mozgásvilágával egyedülálló a színházi palettán, az elementáris hatású Hölgyválasz-t világbemutatóként vihettünk színre, az Életrevalók és az olasz kultfilm, a Teljesen idegenek színpadi változata pedig a legkeresettebb fővárosi előadások között szerepel. Ugyancsak hatalmas az érdeklődés vígjátékaink iránt - ezek közül való a sikamlós Francia rúdugrás, a Legénybúcsú, az Aranylakodalom és a Nyolc nő. A Menopauza hatalmas erővel robbant be repertoár-előadásaink sorába, mára közel 300 előadást játszottak a dívák: Falusi Mariann, Hernádi Judit, Janza Kata, Náray Erika, Szőlőskei Timea, Szulák Andrea és Tóth Enikő - és még bírják. Kínálatunkban két krimi is szerepel: klasszikus Agatha Christie-történetként A vád tanúja, a modern vonalat képviselve pedig A dominógyilkosság.

Közel száz színészünk tizenhét produkcióval várja önöket. Mi pedig, valamennyi munkatársammal azon igyekszünk, hogy megőrizzük az önök bizalmát, amellyel Budapest legkedveltebb szórakoztató színházává tették a Játékszínt.

A Játékszínben a szórakoztatás tradíció. 1898-ban épült a Nyugati pályaudvar elődje, az indítóház helyén az a 37 lakásos bérház, amelynek aljában garázst is kialakítottak. Ennek a kocsiszínnek a helyén nyílt meg 1912. október 30-án a Ferenczy Kabaré, amely mindössze három bemutató után be is zárt. A terem tulajdonosai a következő év novemberében Paulini Bélának adtak lehetőséget egy újabb színház megnyitására - ez lett a Pesti Kabaré, amely még rövidebb időt él meg: két hónapig létezett. 1916-ban Sziklay Kornél komikus vette át a helyet; áttörette a körúti falat és a színház főbejáratát áttette a Teréz körútra, azonnal nagyobb nyilvánosságot biztosítva az Érdekes Kabarénak, mely 1917 nyaráig működött... Az addig legsikeresebb igazgatónak Bella Andor bizonyult: 1917. szeptember 18-án nyitotta meg az Intim Kabarét, ezután csak 1923. december 1-én kapott újabb nevet a színház - megnyílt a Terézkörúti Színpad. Az igazgató a legendás Salamon Béla volt. Dévényi Frigyes tervei alapján megnagyobbították a színpadot és megszüntették a földszint oldalpáholyokat.

Ebben a színházban, ezen a színpadon jelent meg először Vadnai László feledhetetlen Hacsek és Sajó párosa, Komlós Vilmos és Herczeg Jenő alakításában, és itt konferált először Kellér Dezső is. A kabaré 15 éven át működött.1939-ben aztán megalakult a Kamara Varieté, amely 1951-54-ig Artista Varieté néven folytatta a működését, majd visszakapta régi nevét. 1959-ben a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat átépíttette a színházat, mivel az artistaszámokhoz még nagyobb színpadra volt szükség. Ekkor készült el az új előcsarnok is, mely összeköti a Jókai utcát a Teréz körúttal.

A Kamara Varieté 1977-ben bezárt, majd 1978. október 4-én megnyílt a Játékszín. Elsősorban befogadószínházként működött, de létrehoztak saját produkciókat is. Az első bemutató Shakespeare Hamlet című műve volt Kőváry Katalin átdolgozásában. 1988-ban teljes felújítást végeztek, összesen 93,5 négyzetméterrel növelve a színház alapterületét, ekkor nyílt lehetőség a büfé kialakítására. A társasházban megvásároltak két lakást is, ezekből alakították ki a zsinórpadlást, valamint az emeleti irodahelyiségeket. A színházat Giricz Mátyás után, 1982. decemberétől tíz éven át Berényi Gábor irányította, majd 1992-től Balázsovits Lajos lett a Játékszín igazgatója. 1999. április 1-től a Játékszín átalakult Játékszín Teréz körúti Színház Közhasznú Társasággá, majd 2012. július 30-án, az állami támogatások megvonásának következtében bezárt a színház. 

Mindössze három hónap múlva - a színházépület megnyitásának 100. évfordulóján - magánszínházként nyitottunk meg ismét. 2013 nyarán felújítottuk az előcsarnokot, létrehoztuk a Művészbejáró Club&Bistrót, amely már inkább a kávéházak, mintsem egy szokványos színházi büfé hangulatát idézi. Nem mellesleg itt kapott helyet a Julius Meinl Színpad, ahol gyakorta tartunk irodalmi reggelit és felolvasószínházat, melyek kötetlen, intim hangulata még a színházi estéknél is bensőségesebb.

A Játékszín a kikapcsolódás színtere, ahova az ember mindig visszatér. A Teréz körúti közönség közösség. Összetartozik a színházzal. Összetartozunk...

BT_IMG_4786.jpg

Bank Tamás

igazgató