Kedves Vendégeink!


Örömmel köszöntöm Önöket a Játékszín művészei és csapata nevében. A Játékszín mára Budapest egyik legnépszerűbb szórakoztató színházává vált.

A 2019/2020-as évad, bemutatóit tekintve talán a legszínesebb szezonunk a 2012-es nyitás óta. A Teljesen idegenek az élet legaktuálisabb kérdéseit feszegeti, A vád tanúja az egyik legnagyobb alapmű a klasszikus krimik világában, a Dolgok, amikért érdemes élni pedig stílusában modern, ám ugyancsak lélekre ható pillanatokat kínáló produkció.

Száznegyvenezer nézőnkkel, azaz Önökkel, olyan közösséget alkotunk, amely a könnyedség mellett az igényességre is voksol, mi pedig továbbra is ennek szellemében dolgozunk. Műsorpalettánkon megtalálják számos világhírű film színpadi változatát - ismert vagy ismerős történeteket, melyeket népszerű színészeink karnyújtásnyi távolságban elevenítenek fel egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtva. Filmadaptációink, köztük az Életrevalók, a Virágot Algernonnak, a 39 lépcsőfok és a már említett olasz kultfilm színpadi változata, a legkeresettebb fővárosi előadások között szerepelnek. Ugyancsak hatalmas az érdeklődés klasszikus vígjátékaink iránt - ezek közül való a Legyen a feleségem! és a Primadonnák. Az előző évadban bemutatott Menopauza elementáris erővel robbant be repertoár-előadásaink sorába (nem is történhetett volna másképp, ha négy zseniális színésznő, Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea és Tóth Enikő nyíltan kibeszéli végre a témát - mára pedig már Falusi Mariann is csatlakozott hozzájuk). 

Az évadban a Játékszínben debütált többek közt Kern András, Kocsis Dénes, Kolovratnik Krisztián, Makranczi Zalán és Martinovics Dorina. Közel száz színészünk tizenkilenc produkcióval várja Önöket. Mi pedig, színházunk valamennyi munkatársával azon igyekszünk, hogy megőrizzük az Önök bizalmát, amellyel Budapest legkedveltebb szórakoztató színházává tették a Játékszínt.   

A Játékszínben a szórakoztatás tradíció. 1898-ban épült a Nyugati pályaudvar elődje, az indítóház helyén az a 37 lakásos bérház, amelynek aljában garázst is kialakítottak. Ennek a kocsiszínnek a helyén nyílt meg 1912. október 30-án a Ferenczy Kabaré, amely mindössze három bemutató után be is zárt. A terem tulajdonosai a következő év novemberében Paulini Bélának adtak lehetőséget egy újabb színház megnyitására - ez lett a Pesti Kabaré, amely még rövidebb időt él meg: két hónapig létezett. 1916-ban Sziklay Kornél komikus színész vette át a helyet; áttörette a körúti falat és a színház főbejáratát áttette a Teréz körútra, azonnal nagyobb nyilvánosságot biztosítva az Érdekes Kabarénak, mely 1917 nyaráig működött... Az addig legsikeresebb igazgatónak Bella Andor bizonyult: 1917. szeptember 18-án nyitotta meg az Intim Kabarét, ezután csak 1923. december 1-én kapott újabb nevet a színház - megnyílt a Terézkörúti Színpad. Az igazgató a legendás Salamon Béla volt. Dévényi Frigyes tervei alapján megnagyobbították a színpadot és megszüntették a földszint oldalpáholyokat.

Ebben a színházban, ezen a színpadon jelent meg először Vadnai László feledhetetlen Hacsek és Sajó párosa, Komlós Vilmos és Herczeg Jenő alakításában, és itt konferált először Kellér Dezső is. A kabaré 15 éven át működött.1939-ben aztán megalakult a Kamara Varieté, amely 1951-54-ig Artista Varieté néven folytatta a működését, majd visszakapta régi nevét. 1959-ben a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat átépíttette a színházat, mivel az artistaszámokhoz még nagyobb színpadra volt szükség. Ekkor készült el az új előcsarnok is, mely összeköti a Jókai utcát a Teréz körúttal.

A Kamara Varieté 1977-ben bezárt, majd 1978. október 4-én megnyílt a Játékszín. Elsősorban befogadószínházként működött, de létrehoztak saját produkciókat is. Az első bemutató Shakespeare Hamlet című műve volt Kőváry Katalin átdolgozásában. 1988-ban teljes felújítást végeztek, összesen 93,5 négyzetméterrel növelve a színház alapterületét, ekkor nyílt lehetőség a büfé kialakítására. A társasházban megvásároltak két lakást is, ezekből alakították ki a zsinórpadlást, valamint az emeleti irodahelyiségeket. A színházat Giricz Mátyás után, 1982. decemberétől tíz éven át Berényi Gábor irányította, majd 1992-től Balázsovits Lajos lett a Játékszín igazgatója. 1999. április 1-től a Játékszín átalakult Játékszín Teréz körúti Színház Közhasznú Társasággá, majd 2012. július 30-án, az állami támogatások megvonásának következtében bezárt a színház.Mindössze három hónap múlva - a színházépület megnyitásának 100. évfordulóján - magánszínházként nyitottunk meg ismét. 2013 nyarán felújítottuk az előcsarnokot, létrehoztuk a Művészbejáró Club&Bistrót, amely már inkább a kávéházak, mintsem egy szokványos színházi büfé hangulatát idézi. Nem mellesleg itt kapott helyet a Bock Színpad, ahol gyakorta tartunk izgalmas esteket és felolvasószínházat, melyek kötetlen, intim hangulata még a színházi estéknél is bensőségesebb.

A Játékszín a kikapcsolódás színtere, ahova az ember mindig visszatér. A teátrumhoz tartozni indentitást jelent. A Teréz körúti közönség közösség. Összetartozik a színházzal. Összetartozunk...

Szeretettel várjuk Önöket hetedik évadunkban is!

img_1546_939-2.jpg

Bank Tamás

igazgató