A Játékszínben is szavazhatnak az Arany Medál-díjra!

A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik a 2023-as évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, önálló kötetet vagy folyóiratközlésre adott szöveget publikáltak. A Navarrai Mészáros Márton újságíró-szerkesztő által 2008-ban alapított kitüntetéshez idén egy hivatalos imázsfilm is készült. Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze az év színésznőjének járó Arany Medál-díjban 2021-ben részesült, az elismerést – munkaelfoglaltságai miatt – Földes Eszter színművész, korábbi Arany Medál-díjas vette át helyette. A legendás alkotó most elsődlegesen a közönségdíjak fontosságáról üzent a kitüntetés leendő voksolóinak.

„Nem mondhatom, hogy fontosabb egy közönségdíj, mint egy szakmai díj. Azt sem mondhatom, hogy fontosabb egy szakmai díj, mint egy közönségdíj. Nagyon más a két dolog” – szögezte le az Arany Medál-díj kapcsán Udvaros Dorottya a fővárosi Nemzeti Színházban rögzített munkában. A New Arc Media által gyártott promóciós kisfilmben a Nemzet Színésze – többek között – Taub János, Kossuth-díjas színpadi alkotóval folytatott beszélgetését idézte fel: „Arra kell gondolnod, hogy amikor elkezdődik az előadás, akkor minden egyes nézővel kössön téged össze egy szál. Ezeket a szálakat fogd meg és az előadás végéig ne engedd el!” A legendás alkotó arról is beszélt, hogy szurkol fiatal pályatársainak; mint mondta, az ő korosztályának sokkal könnyebb volt a szakmai pályafutás beindítása.

Link a videóhoz: https://www.youtube.com/watch?v=6SXEHaanR5A

---------------------------------------------

Az Arany Medál-díj többek között azért különleges elismerés, mert – már hosszú ideje – nincsen előzetes jelöltlistája, kuratóriuma vagy zsűrije, csupán a közönség ízlésére hagyatkozik. Az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színész, író és rendező nominálható, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre.

A szavazatokat december 1-ig adhatják le a a Játékszínben kihelyezett szavazóládákban.

A díj nonprofit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója, Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, több lap szerzője.

Több mint hetven művész vette át az Arany Medál-díjat, amely 2021 óta Szeredi Sára üvegtervező fatalpazatra erősített, csiszolt, homokfúvott üvegalkotásaként jelenik meg. A korábbi elismertek között találni Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Bálint András, Martinovics Dorina, Gálffi László, Básti Juli, Gubás Gabi színművészeket, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó filmrendezőket, Nádas Péter, Háy János, Dragomán György, Végel László írókat.